De Honingbij
Honingbijen wonen in een bijenkorf, holle boom of andere plek waar een volk past. Honing bijen leven in groepen die je bijenkolonies noemt. Een kolonie is een groep van meer dan vijftigduizenden bijen die samenwerken. De meeste bijen in de korf zijn vrouwtjesbijen. Elke werkbij heeft haar eigen taak. De ene bij geeft de larven eten en de andere verdedigt de korf tegen indringers. Ook zijn er bijen die nectar, stuifmeel of water halen en bijen die de korf onderhouden. Een belangrijke taak van sommige werksters is om de koningin te verzorgen. Ook zijn er mannetjes in een volk, deze heten Darren en zijn nodig voor de bevruchting van een nieuwe koningin.

Leve de koningin
Er is maar één koningin en die legt als enige bij eitjes. Iedere dag legt ze er wel 1500! Ook is het de taak van de koningin om speciale stofjes aan te maken die andere bijen kunnen ruiken. Door de geur weten de bijen dat ze een koningin hebben en of het goed met haar gaat.

Zonder bij geen appels en peren
Bijen maken honing van het nectar dat ze in bloemen vinden. Als ze de nectar uit een bloem zuigen komt er stuifmeel op hun lijf. Zo zorgen de bijen voor de bestuiving van groente en fruit. Zonder deze bestuiving is er 70% van onze groente en fruit niet meer te koop. Denk b.v. aan appels peren, aardbeien, pruim, maar ook noten, peulvruchten, paprika en nog veel meer.

Meer informatie & lezingen
Wij zijn eventueel te reserveren voor een lezing over bijen via huizerimkers@gmail.com