Al decennialang herdenken wij op 4 mei onze AJC’ers die in de Tweede Wereldoorlog vermoord of door oorlogsgeweld omgekomen zijn. Hun namen, vierhonderdvijftien in getal, staan in brons gegoten, op De Zuil naast de Paasheuvel in Vierhouten en vormen een blijvende aanklacht tegen barbarij en bruut geweld.

Herdenkingszuil

Veel AJC’ers waren actief in het verzet. Zo getuigen vele boeken en geschriften over de moed en daadkracht van deze AJC’ers te strijden voor de te herwinnen vrijheid onder de moeilijkste omstandigheden. Veel AJC’ers, veelal Joods, werden vermoord in of op weg naar concentratiekampen, door een niets en niemand ontziend staatssysteem en ideologie.

De AJC bestaat niet meer. Al langer geleden opgeheven dan dat ze bestaan heeft. De herinnering daarentegen blijft. Worden in deze tijden manifester en noodzakelijker om uit te dragen.

Zaterdag 4 mei 2024 zal een herdenking plaatsvinden bij de Paasheuvel in Vierhouten, ’t Frusselt 30. Ontvangst vanaf 18.15 uur. De herdenkingsbijeenkomst start om 18:55 uur.

Na afloop van de herdenking zal het boek ‘HET PAPIEREN VERZET wapens in handen van AJC’ers’ over de verspreiders en overige medewerkers van het illegale Parool, geschreven ter gelegenheid van deze 4 mei herdenking door de auteurs Joop Witte en Bouke Bergstra, worden uitgereikt.

Wilt u hierbij aanwezig zijn dan kunt u zich onderstaand opgeven.

De herdenking wordt georganiseerd door het 4 mei comité Paasheuvelgroep, bestuur NOA en bestuur Paasheuvelgroep.