In gesprek met Jolanda Postma

Al Jaren komen ze in de zomer naar Vierhouten, de kinderen die met Stichting Vakantiekind genieten van een week lang vakantie, ontspanning, leuke activiteiten en vooral veel plezier.  Jolanda Postma is penningmeester en vrijwilliger van het eerste uur.

In dit nieuwsitem een korte preview van het interview. Het volledige interview is te lezen in het inspiratiemagazine OpKamp!

Sfeerfoto Vakantiekind Zomerkamp

Het begin

Op mijn 18e ging ik voor het eerste mee als vrijwilliger bij een zomerkamp. Mijn vriend zat bij de Marine en zou de hele zomer weg zijn. Ik zat nog op school en zag een poster van Zon & Vrijheid met de tekst “Heb jij deze zomer niks te doen, ga mee op kamp”. Ik heb me dus aangemeld voor het trainingsweekend. Dit was in het gebouw wat nu het hoofdkantoor is van de Paasheuvelgroep. De zomer daarna ging ik meteen mee als kampleider bij 2 zomerkampen.

Stichting Zon & Vrijheid

De doelgroep en eigenlijk het doel op zich was destijds eigenlijk hetzelfde als nu, kinderen uit  verschillende lagen van de samenleving van een betaalbare vakantie te laten genieten. Ik heb dat een aantal jaren gedaan voor stichting Zon & Vrijheid, we merkten echter dat er steeds minder tijd was bij de stichting om de organisatie van deze kampen goed uit te voeren. De focus lag meer op het beheer van de  groepsaccommodaties en campings en minder op de organisatie van de kampen. Als vrijwilligers liepen we hier steeds meer tegen aan. Het laatste kamp hadden we slechts 4 deelnemers op 3 begeleiders, het was een supergaaf kamp maar natuurlijk niet helemaal wat we wilden.

“Je hebt iemand het gevoel kunnen geven dat hij of zij erbij hoort” Jolanda Postma
Vakantiekind sfeerfoto

Een nieuwe start

In 1994 is daarom Stichting Vakantiekind opgericht om de organisatie van de kinderkampen op zich te nemen. Na de zomer van 1994 zijn we  aan de slag gegaan. Op de typemachine werden de eerste uitnodigingen en folders gemaakt zodat in 1995 het eerste kamp onder de naam Vakantiekind van start kon gaan. Inmiddels organiseren we jaarlijks meerdere kampen in de zomerweken. We richten ons volledig op die kinderen die anders niet op vakantie kunnen.

Wat maakt het werk zo leuk?

Recent hadden we een deelnemer waarvan de moeder erg twijfelde of het wel goed zou gaan. Het was iemand die niet makkelijk contact maakt dus de moeder maakte zich wel zorgen. Uiteindelijk is het gewoon super goed gegaan, vond hij aansluiting tijdens de week. Er was zelfs een meisje dat hem leuk vond
en hij haar. Als je dat dan ziet gebeuren, bij aankomst toch wel gespannen en aan het einde van de week nieuwe vrienden waar nog steeds contact mee is. Je hebt iemand het gevoel kunnen geven dat hij of zij erbij hoort.

Als ik dat zo nu en dan kan bereiken dan draag ik op die manier toch bij aan de ontwikkeling van iemand en maken we met elkaar mooie herinneringen.

Het hele interview lezen?

Helaas is het hele interview net iets te lang voor dit nieuwsbericht. Maar niet getreurd, ons inspiratiemagazine OpKamp! is gratis aan te vragen. Hierin staan naast het volledige interview met Jolanda Postma leuke opdrachten, de ervaringen van een groep 8 docent en nuttige informatie over onze locaties.