Toenemende kosten

Armoede is een groot probleem in Nederland. Het Centraal Planbureau schat dat maar liefst 230.000 kinderen straks zullen opgroeien in armoede. En dat heeft ook zijn invloed op het schoolkamp. Hoe zorgen we er met elkaar voor dat ieder kind mee kan doen en dat tegelijkertijd niet de kosten voor de scholen exponentieel toenemen?

Het is een lastig dilemma waar wij ons als stichting zeer bewust van zijn. We proberen de kosten van het schoolkamp altijd zo laag mogelijk te houden. We weten namelijk ook dat onze gasten al te maken krijgen met duurdere bussen en meer leerlingen waarvan de school zelf de kosten moet dragen.

Tegelijkertijd hebben ook wij, net als iedereen, te maken met steeds toenemende kosten. Het lukt dus niet altijd om de tarieven vlak te houden. Absoluut niet leuk, maar we proberen groepen en kinderen in armoede zo goed mogelijk te ondersteunen. Onderstaand onze tips om het schoolkamp zo betaalbaar mogelijk te houden.

Korting via het Jeugdeducatiefonds

Het Jeugdeducatiefonds helpt om de ontwikkelingskansen van kinderen die opgroeien in armoede te vergroten. Zij doen dat door scholen waarbij relatief veel kinderen te maken krijgen met geldgebrek financieel te ondersteunen. Deze scholen worden door het fonds getoetst en gecertificeerd.

Ben je als school gecertificeerd door het Jeugdeducatiefonds dan ontvang jeĀ 10% korting op je reservering. Zo zorgen we er gezamenlijk voor dat kinderen voor wie geldgebrek een probleem is ook op schoolkamp kunnen gaan.

Is de school niet door het Jeugdeducatiefonds gecertificeerd dan zijner wellicht andere (lokale) fondsen die de school en kinderen in armoede kan ondersteunen.

Bespaar op vervoer

Vaak hebben scholen een favoriete accommodatie of locatie. Logisch want je kent de plek goed, je weet alles te vinden en het programma van afgelopen jaar kan je nog deels gebruiken. Ga je naar een nieuwe locatie dan moet je weer meer tijd en energie investeren om het schoolkamp tot een succes te brengen.

Maar die nieuwe locatie kan je wellicht wel een flinke besparing op reiskosten opleveren. Misschien zit er een optie bij die minder ver is met de bus of wellicht zelfs op de fiets bereikt kan worden!

Kies een slim gebouw en een slimme datum

Het is natuurlijk erg prettig om wat extra ruimte te hebben, maar dat extra grootte gebouw is wellicht meer geschikt voor grotere groepen. Veel aanbieders hanteren per gebouw een minimale afname, het kan dan zijn dat je eigenlijk iets meer betaald dan bij een gebouw dat beter aansluit op je groepsomvang.

Groepsaccommodatie - Vierhouten - Vliegenzwam - Slaapkamer

Combineer groepen

Ga je met meerdere leerjaren op kamp? Bekijk dan of je dit kan combineren. Het is meestal goedkoper om bijvoorbeeld 4 nachten te boeken en halverwege van leerjaar te wisselen dan 2 losse kampen te organiseren van 2 nachten. Sommige groepen kiezen ervoor om met elk leerjaar maar 1 nacht op kamp te gaan of zelfs om samen met een andere school op kamp te gaan om zo de kosten te drukken.

Kies een slimme datum

We weten dat schoolroosters vaak al vast liggen, je wilt natuurlijk niet dat het schoolkamp precies samenvalt met die toetsweek of ander belangrijk moment. Het is ook logisch dat het schoolkamp vaak aan het begin van het jaar (voor de groepsvorming) of juist aan het einde van het schooljaar (feestelijke afsluiting) plaatsvindt. Toch is het slim om goed te kijken naar de juiste datum. Wellicht loont het om net een week eerder of later op kamp te gaan, dit kan zomaar een paar euro per persoon per nacht schelen.

Creatief met eten

Denk na over het eten. Het is vaak goedkoper om eten bij de aanbieder te boeken (omdat zij in het groot kunnen inkopen). Maar wellicht kunnen extraatjes door lokale ondernemers worden gesponsord, dat scheelt weer in de kosten.

Soms wordt er zoveel gesponsord dat het loont om op basis van zelfverzorging te boeken. Dat kan flink schelen in de kosten! Hou er dan wel rekening mee dat je voor een grote groep kookt en dat de kookploeg de hygiene maatregelen in acht nemen bij het koken, je bent natuurlijk wel verantwoordelijk voor de voedselveiligheid.

Natuuractiviteit

Een dagprogramma in de natuur

Een leuk dagprogramma hoeft niet duur te zijn. Veel groepsaccommodaties liggen in prachtige natuurgebieden en onze ervaring is dat de meeste kinderen zich bijna als vanzelf vermaken in een mooie natuurlijke omgeving. Met een slim programma hoef je helemaal niet veel geld uit te geven aan externe dagattracties.

Nu zijn we natuurlijk niet allemaal Freek Vonk dus leuke natuur activiteiten verzinnen kan soms best lastig zijn. Schroom dan niet om gebruik te maken van de expertise van bijvoorbeeld het IVN. Zij hebben op hun website meerdere inspirerende downloads en budget vriendelijke lespaketten.

Tot slot

Zoals gezegd snappen wij heel goed dat kosten soms een probleem kunnen vormen. We denken dan ook graag met jullie mee. We kunnen kijken naar het juiste gebouw, wellicht mee denken over de juiste datum of onze ervaringen die we in de praktijk tegenkomen delen.

Telefonisch contact met de afdeling reserveringen (voor nieuwe reserveringen) of met de locatie zelf (bij advies voor bestaande reserveringen) kan dan erg prettig zijn.