Wolven in Nederland

De wolf is na ongeveer 150 jaar afwezigheid teruggekeerd naar Nederland. Vanaf 2015 zagen we de eerste wolven Nederland binnenkomen, ze zwierven rond maar hadden nog geen vaste plek. In 2018 vestigde de eerste wolf zich echt op een vaste plek, namelijk op de Noord-Veluwe.

Over het algemeen zijn de provincies en natuurbeheerders blij met de komst van de wolf. Met de komst van de wolf is de natuur namelijk weer een stukje rijker geworden. Herten, reeën en zwijnen passen zich aan en houden al rekening met de wolf, er is een nieuwe balans ontstaan. Wolven en mensen kunnen ook goed naast elkaar leven. Wolven zijn schuwe dieren en vermijden in principe contact met de mens .

Maar de komst van de wolf brengt ook uitdagingen. Dat de wolf schuw is wil niet zeggen dat je hem nooit zult zien of dat de wolf altijd zal vluchten bij contact. We willen natuurlijk niet dat de wolf en de mens te dicht op elkaar leven.

Om iedereen alvast gerust te stellen, de wolf is nog niet op één van onze locaties gezien. De kans dat je een wolf tegenkomt is sowieso klein, bij ons op locatie nog veel kleiner omdat het door alle groepen veel te druk is voor de wolf.

Waar zitten wolven?

De afgelopen jaren zijn er steeds meer wolvenroedels- en paren ontstaan. Op dit moment leven er 10 wolvenroedels in Nederland. We weten dit zo goed omdat de wolf een beschermde diersoort is.

Het is dus verboden om de wolf opzettelijk te verstoren, te vangen of te doden. Ook de overheid mag dit niet zomaar doen. Maar provincies zijn ook verantwoordelijk om te rapporteren hoe de wolf zich ontwikkelt. De wolf wordt dus goed in de gaten gehouden.

Moeten we ergens op letten tijdens ons verblijf?

Recreatieve activiteiten zijn gewoon mogelijk. Ook met kinderen kun je gewoon de natuur in. De wolf is van nature namelijk een schuw dier en ontwijkt een mens liever. Maar het kan natuurlijk best spannend zijn om naar een gebied te gaan waar wolven leven. Het belangrijkste is dan dat je de basisregels kent.

Houd je dan ook aan onderstaande basisregels als je toch een wolf tegenkomt:

  • Blijf kalm en ren niet weg.
  • Probeer afstand te houden of te creëren (loop langzaam achteruit).
  • Komt een wolf toch te dichtbij, spreek luid en maak jezelf groot.
  • Loop een wolf niet achterna.
  • Voer of lok de wolf niet.
  • Heb je een hond bij je? Hou die kort aangelijnd.

Nog wat extra tips

Wij willen onze gasten graag een aantal extra tips meegeven:

  • Ga met groepjes het bos in en niet alleen.
  • Blijf bij je groepje bij activiteiten.

De kans is erg klein maar heb je toch een wolf of wolvenspoor gezien? Geniet dan eerst even, het is namelijk uniek dat je dit hebt meegemaakt! Meld daarna je observatie bij het wolvenmeldpunt.

Probleemwolf op de Utrechtse Heuvelrug?

Zoals al gezegd is de wolf van nature een schuw dier. Toch is recent de wolf op de Utrechtse Heuvelrug meerdere keren in het nieuws geweest vanwege twee incidenten met mensen. Zo is er op 31 juli een kind ten val gekomen door contact met een wolf. Leeft er dan een probleemwolf op de Utrechtse Heuvelrug?

Een goed antwoord op deze vraag is wat lastiger. Het is inmiddels duidelijk dat het in beide gevallen inderdaad om een wolf ging. Het is nog niet duidelijk of het om dezelfde wolf gaat. Dit wordt wel onderzocht maar is helaas wat lastiger vast te stellen.

Op dit moment wordt er nog niet gesproken over een ‘probleemwolf’ maar wel over een ‘probleemsituatie’.

Dat wil zeggen dat een wolf te dicht bij mensen komt wat ongewenst is, maar er is geen sprake van een wolf die structureel en bewust mensen op zoekt of benaderd. Om te spreken van een probleemwolf moet eerst gekeken worden of het om dezelfde wolf gaat en zijn er eventueel corrigerende acties nodig.

De provincie heeft momenteel een aanvraag voor een vergunning voor het vangen, zenderen en weer schuw maken van de wolf in behandeling. Daarnaast wordt een aanvraag om een wolf uit de populatie te kunnen nemen of voor afschot voorbereid mocht er wel sprake zijn van een probleemwolf.

Wat als we verblijven in Austerlitz

Ook voor onze locatie in Austerlitz geldt dat de wolf nog niet is gezien rondom onze accommodaties. Gezien de continue aanwezigheid van meerdere groepen is het eigenlijk ook veel te druk voor de wolf op ons terrein en is het “risico” dat je een wolf ziet erg klein.

Er is dus geen reden voor zorgen. Hou wel de eerder genoemde basisregels in de gaten.

 

Vanwege de eerder genoemde incidenten op de Utrechtse Heuvelrug hebben de provincie Utrecht en de gemeenten Leusden, Zeist, Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug wel een oproep gedaan om niet met kleine kinderen de bosgebieden van deze gemeenten in de gaan.

Hou hier zekerheidshalve rekening mee bij de programmering van activiteiten. Plan de activiteiten dus zoveel mogelijk rondom onze accommodaties. Vanwege de drukte (hoeveelheid groepen) op ons terrein en het bos direct rondom ons terrein is de kans namelijk zeer klein dat je hier de wolf zult tegen komen. Ook op andere drukke plekken zoals bij de Pyramide van Austerlitz is de kans klein dat je de wolf zult zien.

Meer informatie over de Wolf in Nederland

Veel informatie in dit artikel is afkomstig van BIJ12 of de provincie Utrecht.

BIJ12 coördineert namens de gezamenlijk provincies de monitoring van de Nederlandse wolvenpopulatie. Hun website bevat veel informatie over de wolf in Nederland.